Hogyan telt a karantén az önkénteseknek!

Januárban, februárban sok-sok tervvel és elképzeléssel indultunk az idei évnek. Számba vettük az elvégzendő önkéntes feladatokat, terveket szőttünk a közös programokra, s alig vártuk, hogy a tél után ismét “akcióba” lépjünk. Sajnos egyre rosszabb híreket hallottunk Kinából, a kitört Covid-19 járványról, a sok-sok megbetegedésről és áldozatokról. Gondolhattuk, hogy Kina messze van, de a 21. században, amikor milliók repkednek nap mint nap, nincsenek távolságok. Rövidesen már Európában is megjelent, és Olaszországból elborzasztó képek érkeztek.Kitört a világjárvány, mely sajnos nálunk is megjelent.A járvány terjedésének csökkentése érdekében korlátozások léptek életbe, főleg a 65 év felettiek védelmében.Magunkévá tettük a “Maradj otthon” felhívást! a betegség elkerülése érdekében. Így egyik napról a másikra Mi is,  65 évnél idősebb önkéntesek több hónapra  “karanténba” kerültünk, és azok, akik eddig mindig segítőkezet nyújtottunk a rászorulóknak, mi kerültünk olyan helyzetben, hogy segítségre szorultunk, amit nem könnyen vettünk tudomásul.Mindenkit más élethelyzetben talált a vírussal kapcsolatos korlátozás, voltak, akik a családdal együtt éltek, voltak, akik párjukkal, mások egyedül bezárva a lakásukba, és a legrosszabb helyzetben az idősek otthonában lévők.Mível nem lehetett tudni mikor lesz vége, gyorsan alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez és ki kellett alakítani a megváltozott helyzethez igazodva a napirendet.A család átvette a bevásárlás terhét, gyógyszerkiváltás, posta, és egyéb  ügyintézéseket helyettünk. Családtagok, barátok, ismerősök a technika segítségével felvették és tartották a kapcsolatot és a lelket egymásban. /telefon, email, Skype, Messenger stb./ A klub tagjai hihetetlen mennyiségű ismeretanyaggal, szórakoztató anyaggal /film, színház, múzeum, képek, torna stb./ látták el a csapatot a klub vezetőjének  segítségével.Számos torna, tánc és egyéb mozgás lehetőség lehetett élni, TV, internet Skype segítségével.Akik családi házban laktak, vagy rendelkeztek kis telekkel, – mint Mi is – a tavaszi kerti munkák, a tevékeny és  mozgás és hasznos időtöltés, hozzásegítette, hogy úrrá legyen a kialakult helyzeten. Lehetett gyönyörködni a nyilló virágokba, a fák kizöldülésében. a nyilladozó természetben, mintha semmi gond nem lenne.Jutott idő a régi receptek összerendezéséhez, sokaknak a családi történetek leírásához a gyerekei, unokái részére.
Sok új étel és süti recept kipróbálásához,a lakások rendbetételéhez, olvasásra s sok új és régi barátság megerősítésére, odafigyelés másokra, főleg egy kis lassításra, és elmélkedésre.Megállapítható, hogy minden rosszban van valami jó is,/azér inkább ilyen mégegyszer ne legyen/  ez igaz, mert alkalom nyílt átértékelni az eddig életünket, és némi változtatás elhatározására is jutni, majd meglátjuk mennyi sikerrel.Általános érvényű elhatározások:- egészségesebb életmód, sok mozgással, egészséges ételekkel- tudatosabb és ritkább vásárlás- az eddig is jól bevált, alapélelmiszerekből 2-3 heti tartalék otthoni tárolása, s folyamatos fenntartása- fertőtlenítés otthoni praktikák hasznosítása /ecet, flóraszept, domestos stb./ – még nagyobb odafigyelés másokra, s főleg azokra, akik segítségre szorulnak, és kérés nélküli segítség nyújtás- továbbra is ápolása az új és régi kapcsolatoknak, tevékeny részvétel az önkéntes club életében – utoljára, de nem utolsósorban a családok szoros egyben tartása, egymás segítése,” a béke időben is”.  
Remélhetőleg a járvány második hulláma elkerül minket, hamarosan teljesen helyreáll az élet, de hogy ez így legyen továbbra is nagyon fontos az ovatosság, és a mindenkori elvárások betartása, vigyázás egymás egészsége érdekében.Köszönet az egész önkéntes klubnak az összetartásért, segítségért. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük