Tevékenységeink:

Idősek Barátai

Az Idősek Barátai program keretében az önkéntesek intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket látogatnak heti rendszerességgel. Látogatásaik során elbeszélgetnek az idősekkel, sétálni kísérik őket, esetenként kisebb segítséget nyújtanak pl. gyógyszer kiváltása, orvoshoz kísérés. Máskor felolvasnak, társasjátékot játszanak és más olyan, szabadidős jellegű tevékenységeket végeznek velük, melyekkel növekszik az idősek aktivitása és a világra való nyitottsága.

Önkéntes Központ Alapítvány

Szoros az együttműködés számos területen.
– A vállalati önkéntes programokon segítjük a lebonyolítást. Ekkor iskolák, óvodák vagy szociális intézmények felújítását végzik egy-egy vállalatól egy-egy önkéntes csapat. Ilyen napon a munkát kiszolgáló fontos feladatokat látnak el klubunk tagjai, mint a regisztráció, az étkeztetés és az eszközök kiadása. Sok esetben a felújításban például: festés vagy rakodás is részt veszünk.
– Tagjaink szakmai anyagokat fordítanak szükség esetén, valamint nemzetközi konferencián is részt vesznek alkalmanként.
– Konferenciák és más rendezvények lebonyolításában is rendszeresen segítünk önkéntes munkánkkal.

Budapesti Múzeumokban   

A Petőfi Irodalmi Múzeumban,

a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban,

a Szépművészeti Múzeumban,

a Molnár C Pál Múzeumban dolgoznak folyamatosan önkénteseink.

Valamennyi múzeumban változatos feladatkörökben tevékenykedünk, mint archívum, látogató tájékoztatás, gyermek foglalkozások.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben:

Az első évben önkéntes csapatunk kert takarítást, lombgyűjtést, tulipánhagymák földből való kiszedését végezte.

Későbbi években a Földünk Asztala egész napos rendezvényen kert őrzési, látogató tájékoztató feladatokat végeztünk, valamint a kézműves gyermek foglalkozáson segítettünk és mesét olvastunk fel. Ezeken a rendezvényeken igen szép számmal vettünk rész.

A közelmúlt őszén több hónapon át rendszeren láttak el önkénteseink kertőrzési feladatokat a hétvégenként, melyet a jövőben is szeretnénk ellátni a Botanikus Kert számára.

Gyermekotthonban

A Sztehlo Gábor Gyermekotthont a gyerekek életének színesebbé tételével támogatjuk. A nyári szünetben csináltunk nekik programokat. Például többször elvittük őket játszótérre vagy játszóházba, de készítettünk együtt süteményeket, amit a gyerekek boldogan elfogyasztottak. Kézműveskedtünk, rajzoltunk, színeztünk, origamiztunk, szóval sokat játszottunk. Önkénteseink vállalták a könyvek, játékok rendezését, a kert frissítését, palántákat ültetnek és gondoznak a gyerekekkel.
A játékon kívül kísérést is vállaltunk és vállalunk az Otthon igénye szerint, pl. versenyre, pótvizsgára, meghívásokra stb. kísértünk gyerekeket.

Aladdin programban – a történet ereje

A Teszünk Klub felkészült tagjai beszélgetnek fiatalokkal. Az Aladdin csoportban a résztvevők meghallgathatják, hogy a csoporttagok – sokat tapasztalt szeniorok, illetve hasonló korú sorstársaik – hasonló nehézségekkel, problémákkal hogyan küzdenek meg. A tapasztalatcsere eszköze a személyes történetek megosztása, melyek az érzelmekre is hatnak, átélhetővé és emlékezetessé teszik mások tapasztatát. A történet megosztás révén komplex, sokrétű információ átadására van lehetőség, akár minden hallgató más, saját következtetéseket vonhat le ugyanabból a történetből.

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az egyesületben a LÁMPÁS Klubok tevékenységét segítik önkénteseink. A klubnapokon elvégezzük az adminisztrációs feladatokat, fogadjuk a klubtagokat és az érkező vendégeket. Segítséget nyújtunk a közlekedésben és a vendéglátásban. Minden klub havonta több kulturális eseményen vesz részt. Az eseményeken és a közlekedésben is sokat tudunk segíteni. Önkénteseink jól érzik magukat ezekben a kis közösségekben, szívesen vesznek részt a klubok életében.