Évről-évre:

2023.év

A 2023-as év fontos eseménye a Teszünk megalakulásának 10. évfordulója, melyet szeptemberben ünnepeltünk meg. A remek helyszínt, programokat, tortát és vendéglátást az ÖKA szervezte meg Klubunknak. Vendégeket is hívtunk, az eltelt években megismert intézmények munkatársait, akikkel kedves személyes kapcsolat alakult. Igazán jól éreztük együtt magunkat, köszönjük az ÖKA lelkes tagjainak!

Minden évben bővül a segítendő területek palettája. Így történt, hogy 2023-ban ÚJ TERÜLETKÉNT lépett be a Nemzeti Múzeum, az Óbudai Társaskör, az Örkény Színház, Gödöllői Arborétum, az Artemisszió Alapítvány, a Hospice Alapítvány, az Impact Hub Közösségi Iroda és az ÖKA részéről indított különböző nemzetközi projektek, valamint két Gyermekotthonban kezdtek segíteni önkénteseink.

 RENDSZERES, állandó segítő feladataikat kitartóan végzik klubtagjaink.

Így az Információs Irodába, az Idősek Barátaihoz, az ÖKA-nál, több Múzeumba, a MTA Könyvtárába, az Állatkertbe és a Családok Átmeneti Otthonába járnak önkénteseink.

ALKALMANKÉNT végzett önkéntességeink:

A Gödöllői Arborétumban augusztusban és szeptemberben segítettünk: a takarítás, felügyelet, látogatók felvilágosítása révén.

3 királyfi-3 királylány Mozgalomnál is több alkalommal rendezvényeken segítettek önkénteseink.

A Vácrátóti Botanikuskertben minden év októberében a csapat részt vesz a „Földünk Javainak Asztala” két napos rendezvényen, 2023-ban a két napon 21 fővel képviseltette magát a Teszünk.

Zöldövezet Társulásnál eseti megkeresésre több alkalommal segítettünk a Bikás parkban, Kelenföldi Montázs Központban.

A Roma Módszertani Oktatási és Kulturális Központ kérésére áprilisban segítettünk rendezvényük lebonyolításában (kiállítás megnyitó).

Az ALADDIN program is folyt egész évben több alkalommal a fiatalokkal a Salva Vita Alapítványnál, a Konnekt Egyesületnél és a Silicon Labs cégnél.

Az Idősek Barátai rendezésében JÓTÉKONYSÁGI FŐZÉS volt a Szimplakert-ben, melyen néhány klubtagunk is részt vett.

A MIKULÁSGYÁR-ban is évek óta segédkeztünk decemberben, ezúttal új helyre költözött, de néhányan ebben az évben is részt vettek.

KÖZÖSSÉGÜNK összetartozása:

Tavaly elindult az EGYMÁSÉRT mozgalom, melynek keretén belül igyekeztünk felvenni azon önkénteseinkkel a kapcsolatot, akik valamilyen okból /pld betegség/, már nem tudnak tevékenyen részt venni a munkánkban, de hozzánk tartoznak.

Azokkal az önkéntes társainkkal is megindult az egyeztetés a közös programra, beszélgetésre, akik valamilyen ok miatt a karácsonyi ünnepeket egyedül töltik az idén.

A KERÜLETI KISCSOPORTOK idén is folytatták munkájukat és a kis csapatok programokat szerveztek: kávéházba, múzeumba, kiállításra, sétákra és kirándulásokra.

Az önkéntes munka mellett szervezünk KÖZÖS PROGRAMOKAT is, így került sor több múzeum látogatásra: Szépművészeti Múzeum, Pénzmúzeum, Gödöllői Kastély, Bajnai Kastély, a Molnár C.PÁL kiállítás, PIM Petőfi kiállítás, a Mezőgazdasági Múzeumban tárlatvezetés stb.

Megállapítható, hogy az idén is nagyon sok feladatot láttunk el és sok helyen jártunk együtt.

Köszönet minden önkéntes tagunknak, hogy ilyen jó kis közösséget tudtunk létrehozni immáron 10.éve.

2022. év

Óriási lendülettel álltunk Neki különböző területeken az önkéntes munkáknak.

A korábbi folyamatos és rendszeres feladatainknak:

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeumban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában, a Fővárosi Állat és Növénykertben, egy Családok Átmeneti Otthonában, egy budapesti Gyermekotthonban.

Alkalmankénti, önkéntes munkáink közül kiemelve dolgoztunk például:

Az Önkéntes Központ Alapítvány programjain,

a Vácrátóti Nemzeti Botanikuskertben rendezvényeken,

a Mikulásgyárban a karácsonyi adomány gyüjtésben, stb…

Új feladatokat is vállaltunk 2022-ben:

  • Az ALADDIN módszerével inter-generációs workshopokat tartottunk a Konnekt Egyesületnek, pályaváltás, bizalom és elengedés témájában. A Salva Vita Alapítványnak csökkent munkaképességű fiatalok számára a változás és ideális munkahely megtalálása témában.
  • Az Idősek Információs Pontja 2022-ben nyitott, így itt önkéntes munkát végezni új lehetőség klubtagjainknak. Ez is rendszeres feladat, ahol segítséget nyújtanak az oda betérő idősek ügyeinek intézésében, legyen az kérelem vagy támogatás írása és benyújtása, nyugdíjas házban való elhelyezéshez információ stb.
  • Az ukrajnai háború elől menekülteknek februártól számos esetben segítettünk. Vállaltunk gyerekekkel való foglalkozást vagy tolmácsolást és más helyi teendők elvégzését a menekült szállókon, a BOK Csarnokban és pályaudvaron is.

Klubtagjainknak saját közös programokat is szerveztünk. Volt számos múzeum látogatás tárlatvezetéssel, de koncert élmény vagy zenei előadás, illetve máskor természettudományi előadás és közös kirándulásokon is részt vehettünk.

2021. év

Az év kezdetén interneten és telefonon tartottuk főként a kapcsolatot egymással és a látogatott idősekkel is, a járvány miatt.

Elkészítettük klubtagjaink együttműködésével a Teszünk receptkönyvét. Célunk volt, hogy összegyűjtve, megőrizzük és továbbadjuk nagyszüleink, szüleink régi receptjeit és kedvenc ételeit.

Az önkéntesség népszerűsítésére nyert Hegyvidék pályázat keretében szervezett eseményeink sikeresen lezajlottak. Új klubtagokkal gyarapodtunk, érdekes programokon vettünk részt közösen.

Jó hír: a Fővárosi Idősügyi Tanácsba felvették 2021.02.10-én a Teszünk Önkéntes Klubot. A megbeszéléseken rendszeresen részt vesz klubvezetőnk Scholtzné Hibay Aliz.  

A tavasz és nyár közeledtével, amint az egészségügyi helyzet engedte, tovább folytattuk az előző években is végzett önkéntes munkáinkat:

Így az Önkéntes Központtal, az Idősek Barátaival, a Múzeumokban, a Vakok és Gyengén-látóknál, valamint gyermekek korrepetálása területein.

Egyik kiemelkedő önkéntes munkánk októberben a Vácrátóti Botanikuskert kétnapos „Földünk Javainak Asztala” nagy rendezvényén való segítségnyújtás. 18 önkéntes klubtagunk vett részt ezen.

Ősztől új területtel bővítettük önkéntes munkáink lehetőségét a Fővárosi Állatkertben. Egész csapat klubtagunk (19 fő) kezdte rendszeres munkájával segíteni az intézmény tevékenységét. Szép környezetben, fontos feladatokat látnak el, az állatok megfigyelése, a látogatók tájékoztatása és az előírt szabályok betartatása területein.

Csapatépítés céljából, több alkalommal jártunk múzeumban, városnéző kirándulásokon és az ősz folyamán önkénteseink egy nagyon szép Tatai kiránduláson vehettek részt.

Az évet pedig hangulatos, műsoros klubnapon zártuk a közös együttlét örömével.

2020. év

Március közepétől átváltottunk online módra, e-mailben, telefonon tartottunk kapcsolatot a pandémia miatt.

Budapesti kerületek szerint kis csoportokat szerveztünk, a kapcsolattartás és a szabadban találkozás lehetőségének megszervezésére. Kialakult a kommunikáció ebben a formában a közösség megtartásának célja érdekében. Megtanultunk videó beszélgetésben is találkozni egymással.

A nyár folyamán igyekeztünk kihasználni az időt, újra tudtunk önkéntes tevékenységet végezni a Gyermekotthonban, a Gyengén látóknál, a Múzeumokban és újként a Molnár C Pál múzeumban is.

Az Év kiemelkedő eseménye szeptember- október hónapban következett be, amikor is együttműködési szerződést kötöttünk a Vácrátóti Nemzeti Botanikus kerttel és hétvégeken kertőrzési feladatokat láttak el klubtagjaink. 

A csapatépítés jegyében augusztusban tagjaink egy kis csoportja Csopakra kirándult, klubvezetőnk meghívásának eleget téve.

2019. év

Ez évtől a Három Királyfi-Három Királylány mozgalom munkájában is rész veszünk.

Folytatódott az előző években megkezdett sokféle önkéntes munka: a Múzeumokban, az Önkéntes Központtal a Vállalati Önkéntes programok, a Vakok és Gyengén látóknál, valamint a Gyermekotthonban végzett segítség nyújtás.

Ebből az évből kiemelnénk a Szimpla kertben sorra kerülő Jótékonysági főzést és az elkészült ételek értékesítéséből származó bevételeknek az Idősek Barátai programban történő felhasználását.

Feltöltődés céljából közös kirándulást tettünk Fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban és a gyönyörű kertjében. A közös finom ebéd elköltése után, élményekkel gazdagodva tértünk haza.

2018. év

Az Aladdin program elindult, mely a generációk közötti párbeszédről szól. Csoport alakult az erre jelentkező klubtagjainkból.

Számtalan önkéntes munkára került sor, a korábbi években megkezdettek folytatásaként is.

Teszünk klub tagjai több alkalommal segítséget nyújtottak az Idősek Barátai programhoz. Így került sor az idősek részére rendezett hajókirándulásra, lóvasúti kirándulásra és múzeum megtekintésére. Az Idősek Barátai karácsonyi rendezvényen a felszolgálásban, az idősek helyszínre és haza szállításában segédkeztünk. Nagy örömet szerezve mindazon időseknek, akik enélkül nem tudtak volna kimozdulni és új élményekkel feltöltődni.

S hogy magunk is kissé feltöltődjünk ebben az évben ünnepeltük Klubunk megalakulásának évfordulóját, mely alkalmából öt éves születésnapi ünnepséget szerveztünk a klubtagok, kapcsolataink és vendégeink részvételével. Az ünnepségen a TV2 Stábja is részt vett és az Időskor műsoruk részére készített felvételt.

2017. év

Önkénteseink évek óta nagy szorgalommal dolgoznak a legkülönbözőbb önkéntes területeken és nagyon hasznos munkát végeznek többek között a múzeumokban is, pl: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban.

A Szenior Önkéntes Klubunk tagjai minden hónapban találkoznak a feladatok megbeszélése céljából. 

Eddig a Merek Intézmény adott termet számunkra, de 2017. januárjától a Petőfi Irodalmi Múzeum, elismerve az általunk nyújtott több éves munkát, segítségünkre sietett és felajánlotta, hogy a Múzeumban tarthatjuk megbeszéléseinket. Éltünk az alkalommal és azóta gyönyörű, történelmi környezetben találkozhatunk.

Ebből az évből egy nagyon sok embert megmozgató feladatot választottunk ismertetésre. Jelentkeztünk a TESCO meghirdetett pályázatára a XI. kerületben. Ezen az idősek segítésével, programjaival indultunk, bekerültünk az első három közé. Ekkor kezdődött meg a zsetonok gyűjtése a Tesco üzleteiben, ahol a vásárlók döntötték el a nyerő pályázót. Több héten keresztül vezettük, a klubtagok közül több mint 40 fő részt vett a boltoknál a népszerűsítésünkben. Sajnos nagyon minimális különbséggel (néhány száz) 16315 zsetonnal, a második helyre szorultunk.

Ha nem is nyertünk, de jó móka volt, a csapat még jobban össze rázódott, összeszokott és még nagyobb elszántsággal tudtuk nekifogni a segítő, önkéntes munkánknak.

Még történt egy fontos esemény Klubunk ebben az évben CIVIL TÁRSASÁGGÁ ALAKULT.

Zenei Napok címmel: művész klubtagunk Kostyál Kálmán 2017-ben elkezdte az érdeklődők részére komolyzenei előadásait, fontos zeneművek és előadók ismertetését.

2016. év

Örömmel számolhatunk be, hogy egyre nő az új önkéntesek száma klubunkban. Biztos bázist teszi lehetővé és egyre több önkéntes munka elvállalását, valamint a feladatok teljesítését.

Az év folyamán sokat segítettük az Önkéntes Központnak a rendezvényeiken és a Vállalati Önkéntes Programokban, ahol iskola, óvoda vagy anyaotthon felújítása történt. Újpesti iskolában hátrányos helyzetű gyerekek korrepetálását vállalták a körünkben lévő tanárok. Segítettünk Vácrátóton a Botanikus kertben.

Emlékezetes momentuma ez évi önkéntes munkáknak a június 10-i Tordasi látogatás, amikor az itt működő fogyatékos bentlakásos intézetbe segítőként érkeztünk. Komfort zónánkból kilépve, paradicsom, paprika ültetéssel, kötözéssel segítettünk, együtt dolgozva néhány bentlakóval.

Majd ezt követően a kerti pavilonok és padok festését vállaltuk fel, amit sikeresen teljesítettük.

Nagyon jó élmény volt a segítésnek ezen formája, a fogyatékossággal élő emberek megismerése, és a tőlünk áradó szeretet megtapasztalása. Megfogadtuk, hogy máskor is jövőnk.

Évről évre közös karácsonyt rendezünk a klubtagokkal, nem marad el egyik évben sem. Nagyon jól éreztük együtt magunkat.

2016 tavaszán a Teszünk Önkéntes Klub tagjaiból 18-20 fővel megalakult az Idősek Barátai csoport, mely időskorú emberek látogatását, segítését tűzte zászlajára, akik akár idősotthonban vagy saját lakásaikban élve magányosnak érzik magukat.

2015. év

A klub létszáma jelentősen növekedett, megváltozott a nevünk is, felvettük a TESZÜNK: Tevékeny Emberek Szenior Önkéntes Klubja nevet. A klub nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra. Néhányan három napot töltöttünk egy Pécs melletti biofarmon, ahol örömmel ismerkedtünk az erdő-mező egészséges fogyasztható növényeivel. Ebben az évben vettünk részt első alkalommal a Mikulásgyár munkájába, amelynek aztán folytattunk a következő években is.

A főváros felkérésére advent idején, négy héten keresztül tartottunk Idősek Adventje 2015 címmel kézműves foglalkozásokat, fogadtuk teával, mézeskaláccsal a hozzánk betérő idős vendégeket a város közepén, a Kossuth Lajos utcában egy részünkre átadott szép galériában.

2014. év

Folytattuk a munkát az Önkéntes Központ rendezvényein, ebben az évben alakult ki szoros kapcsolat a Vácrátóti Nemzeti Botanikus kerttel.

Egy EU-s csereprogram keretében májusban hat fős portugál önkéntes csoport érkezett Magyarországra és végzett önkéntes tevékenységet három hétig a klubtagokkal együtt. Szeptemberben magyar önkéntes csoport utazott Portugáliába, Evora városába hasonló céllal, e csoportban két klubtagunk is ott volt.

Kosd község önkénteseivel több sikeres közös programot szerveztünk.  Mikulásra meglepetést készítettünk a kosdi kisiskolásoknak, ennek éveken keresztül volt folytatása.

Felvettük a kapcsolatot, a tordasi Jövőt Nekik is Alapítvánnyal, több alkalommal végeztünk az intézetben önkéntes munkát.

2013. év

Októberben alakult meg a klub akkor még Szenior Önkéntes Klub néven. 12-en voltunk a megalakuláskor. Ebben az évben főként az Önkéntes Központ Alapítvány által szervezett programokban dolgoztunk.