Tevékenységeink

Idősek Barátai

Az Idősek Barátai program keretében az önkéntesek intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket látogatnak heti rendszerességgel. Látogatásaik során elbeszélgetnek az idősekkel, sétálni kísérik őket, esetenként kisebb segítséget nyújtanak pl. gyógyszer kiváltása, orvoshoz kísérés. Máskor felolvasnak, társasjátékot játszanak és más olyan, szabadidős jellegű tevékenységeket végeznek velük, melyekkel növekszik az idősek aktivitása és a világra való nyitottsága.

Önkéntes Központ Alapítvány

Szoros az együttműködés számos területen.

 • A vállalati önkéntes programokon segítjük a lebonyolítást. Ekkor iskolák, óvodák vagy szociális intézmények felújítását végzik egy-egy vállalatól egy-egy önkéntes csapat. Ilyen napon a munkát kiszolgáló fontos feladatokat látnak el klubunk tagjai, mint a regisztráció, az étkeztetés és az eszközök kiadása. Sok esetben a felújításban például: festés vagy rakodás is részt veszünk.
 • Tagjaink szakmai anyagokat fordítanak szükség esetén, valamint nemzetközi konferencián is részt vesznek alkalmanként.
 • Konferenciák és más rendezvények lebonyolításában is rendszeresen segítünk önkéntes munkánkkal.

Fővárosi Színházakban

2022 évben kezdtünk színházakban segíteni munkánkkal: a jegyszedői, ruhatári és nézőtér felügyeleti feladatok ellátásával. Ezek:

 • Átrium Színház
 • Holdvilág Kamaraszínház
 • Pinceszínház

Budapesti Múzeumokban   

 • A Petőfi Irodalmi Múzeumban,
 • a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban,
 • a Szépművészeti Múzeumban,
 • a Molnár C Pál Múzeumban,
 • a Mezőgazdasági Múzeumban dolgoznak folyamatosan önkénteseink.

Fővárosi Állat és Növénykert

2021 évben új területtel bővítettük önkéntes munkáink lehetőségét a Fővárosi Állatkertben. Egész csapat klubtagunk kezdte rendszeres munkájával segíteni az intézmény tevékenységét. Szép környezetben, fontos feladatokat látnak el, az állatok megfigyelése, a látogatók tájékoztatása és az előírt szabályok betartatása területein.

Vácrátóti Nemzeti Botanikuskert

Az első évben önkéntes csapatunk kert takarítást, lombgyűjtést, tulipánhagymák földből való kiszedését végezte.

Későbbi években a Földünk Asztala egész napos rendezvényen kert őrzési, látogató tájékoztató feladatokat végeztünk, valamint a kézműves gyermek foglalkozáson segítettünk és mesét olvastunk fel. Ezeken a rendezvényeken igen szép számmal vettünk rész.

A közelmúlt őszén több hónapon át rendszeren láttak el önkénteseink kertőrzési feladatokat a hétvégenként, melyet a jövőben is szeretnénk ellátni a Botanikus Kert számára.

Gyermekotthon

Lehetőségeink szerint támogatunk egy budai Gyermekotthont, a gyermekek életének színesebbé tételével. Például a nyári tanítási szünetben többször elkísértük őket játszótérre vagy játszóházba. Máskor készítettünk együtt süteményeket, amit a gyerekek boldogan elfogyasztottak. Kézműves tevékenység során: rajzoltunk, színeztünk, origamiztunk, egyszóval sokat játszottunk. Önkénteseink vállalták a kapott könyvek és játékok rendszerezését a gyerekek számára. A játékon kívül vállaltuk, hogy szükség esetén pl. versenyre, pótvizsgára elkísérünk gyerekeket.

Aladdin program – a történet ereje

A Teszünk Klub felkészült tagjai beszélgetnek fiatalokkal. Az Aladdin csoportban a résztvevők meghallgathatják, hogy a csoporttagok – sokat tapasztalt szeniorok, illetve hasonló korú sorstársaik – hasonló nehézségekkel, problémákkal hogyan küzdenek meg. A tapasztalatcsere eszköze a személyes történetek megosztása, melyek az érzelmekre is hatnak, átélhetővé és emlékezetessé teszik mások tapasztatát. A történet megosztás révén komplex, sokrétű információ átadására van lehetőség, akár minden hallgató más, saját következtetéseket vonhat le ugyanabból a történetből.

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az egyesületben a LÁMPÁS Klubok tevékenységét segítik önkénteseink. A klubnapokon elvégezzük az adminisztrációs feladatokat, fogadjuk a klubtagokat és az érkező vendégeket. Segítséget nyújtunk a közlekedésben és a vendéglátásban. Minden klub havonta több kulturális eseményen vesz részt. Az eseményeken és a közlekedésben is sokat tudunk segíteni. Önkénteseink jól érzik magukat ezekben a kis közösségekben, szívesen vesznek részt a klubok életében.